Rohlíky
Tak tenhle recept mě nadchl 🥖
Pekla jsem je k večeru, aby jsme měli dobrou snídani...no jasně že do rána nezůstal ani jeden rohlíček. Popravdě jsem ale ráda, myslím, že ráno už by nebyli tak křupavé. Máme na rohlíku rádi sůl a mák, ale můžete je posypat i sezamem nebo je nechat jen tak holé. Ještě než je začneme péct doporučuji z jedné várky udělat jen 9 větších rohlíků, ty moje malé byli víc křupavé.
Potřebujeme:
> 260 ml vody
> 2 lžíce oleje
>10g soli
>300g polohrubé mouky
> 200g hladké mouky
> 2 lžičky sušeného droždí
> dvě špetky soli
Nejdříve si do mísy nasypeme obě mouky a promícháme. Přidáme olej, uděláme si důlek, do kterého nasypeme droždí, zalijeme vlahou vodou, solí a cukrem. Necháme vzejít kvásek. Vypracujeme těstíčko a necháme zase kynout. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných kusů a zase necháme kynout. Vytvarujeme rohlíky, nejlepší je tedy vyválet si trojúhelníky a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem, podle chuti posypeme mákem a hrubozrnou solí a necháme ještě kynout alespoň 30 minut. Pečeme na 180°C dozlatova.
Uvidíte sami jak jsou chutné, když si je rozříznete ještě vlahé a potřete máslem...
Hezký den
PM ❤️