Tiramisu roláda
500ml mléka nalijeme do kastrolku spolu s jedním rozkrojeným vanilkovým luskem a zahřejeme, ale nevaříme. V míse smícháme 70g krupicového cukru, 4 lžíce kukuřičného škrobu, půl lžičky soli a 6 vaječných žloutků, do světlého krému. Horké mléko za stálého míchání postupně vlijeme do žloutků, smícháme a celé vrátíme opět do kastrolku. Nyní potřebujeme aby směs zhoustla, o to se postarají žloutky. Za nějakou dobu nám vznikne slibovaný pudink. Ten přepasírujeme přes sítko a vmícháme do něj 45g másla. Tím že je ještě teplý máslo se pomalu rozpustí. Hotovou směs vlijeme do nějaké nízké formy, aby nám rychleji vychladla, a položíme přímo na ní potravinovou fólii, aby nevznikl škraloup.
Nyní si připravíme roládu. Potřebujeme:
- 4 vajíčka
- 170g cukru krupice
- 95g hladké mouky
- 1 lžíci kukuřičného škrobu
- 1 lžičku kypřicího prášku
- 30ml zakysané smetany
- 15ml oleje
Troubu předehřejte na 180°C. V míse si ručním mixérem vyšlehejte zhruba 9 minut vajíčka a cukr. V druhé míse smíchejte mouku, škrob, kypřicí prášek a smíchejte postupně s vajíčky, zakysanou smetanou a olejem. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečte dokud nebude roláda hnědo zlatá. Jestli chcete roládu ještě více vytunit, připravte si na kuchyňskou linku pečicí papír, ten posypte vanilkovým cukrem a hned jak se roláda upeče, horní stranou ji na cukr překlopte. Poslední úkol je udělat krém. Na ten potřebujeme:
- Domácí pudink co se nám chladí v lednici
- 250ml smetany
- 250g mascarpone
- Lžičku vanilkové pasty nebo extraktu
- 60 g moučkového cukru
Smetanu, mascarpone a cukr vložíme do mísy a šleháme do hustého krému. Přidáme vanilkovou pastu a postupně vmícháme pudink. Z vychladlé rolády sloupneme pečicí papír, pokapeme silnou kávou a potřeme krémem. Zatočíme, vršek také potřeme krémem, posypeme holandským kakaem a ozdobíme ovocem. Přiznávám, že příprava je trošku složitější, ale uvidíte, že až se do ní zakousnete, nebudete litovat 😄
PB ❤️